Vragen? Bel of mail ons

Informatiebeveiliging:
hoe zit dat precies?


Silke Algera
Silke Algera - 07 maart 2023
Het veiligstellen van data; in deze onlinewereld is dat bijna het belangrijkste wat er is. Met één druk op de knop kan informatie zomaar op grote schaal verspreid worden. Informatie over het bedrijf waarvoor je werkt zoals financiële gegevens en klantenbestanden, maar ook informatie over jou als medewerker. Dit heeft voor iedereen enorme gevolgen. In dit artikel vertellen we je vraag meer over informatiebeveiliging en waarom het voor organisaties en voor jou als individu o zo belangrijk is.  

Wat is informatiebeveiliging? 

Informatiebeveiliging omvat de bescherming van alle soorten gevoelige informatie, zoals persoonlijke gegevens van klanten, financiële informatie, bedrijfsplannen, intellectueel eigendom, enzovoort. We noemen informatiebeveiliging ook wel cybersecurity of ICT beveilging. Informatiebeveiliging is niet alleen belangrijk voor bedrijven, maar ook voor jou als individu.

 

Jouw persoonlijke informatiebeveiliging

Wees eens kritisch en stel jezelf de vraag: 'als morgen mijn Apple iCloud of persoonlijke OneDrive toegankelijk is voor je buren, je collega’s of voor iedereen die je ook maar ooit ontmoet hebt; in hoeverre ben ik daar dan content mee?' Letterlijk alles is openbaar. Foto’s, documenten en andere (gevoelige) informatie. Het antwoord kunnen we zelf ook wel invullen: tuurlijk ben je daar niet blij mee! Niemand wil dat zijn of haar persoonlijke gegevens zomaar te bekijken zijn. Een gratis inkijkje in jouw leven, waar je, als je toch besluit er geld voor te vragen, ook nog rijk mee kan worden. Mensen zijn van nature nieuwsgierige wezens, dus meer dan logisch dat we maar al te graag willen weten hoe een ander leeft. 

 

Informatiebeveiliging voor bedrijven

Je hebt net stilgestaan bij jouw persoonlijke informatiebeveiliging. Kun je je nu ook iets voorstellen wat een datalek voor gevolgen heeft voor een organisatie? Reputatievernietiging, extreem hoge kosten, verstoring, ongeautoriseerde toegang of misschien zelfs het einde van bestaansrecht. Een organisatie bestaat niet enkel uit een naam, dienstverlening en bedrijfsvoering. Er werken mensen en er hebben mensen hard heel gewerkt om de organisatie groot te brengen. Dat kan ze met slordigheid in omgang van data en slechte beveiliging van data in één klap worden weggenomen.

 

5 redenen waarom ICT beveiliging belangrijk is voor jouw organisatie

Kort samengevat zijn onderstaande redenen belangrijk voor het beveiligen van data en dus ook IT systemen binnen jouw organisatie. 

  1. Voor de bescherming van vertrouwelijke informatie tegen ongeautoriseerde toegang.
  2. Voor het vertrouwen van klanten: je wil natuurlijk niet dat klanten jouw organisatie niet meer vertrouwen. Als jouw organisatie niet in staat is om de informatie van klanten te beschermen, kan dit leiden tot verlies van klanten en reputatieschade.
  3. Om te voldoen aan wet- en regelgeving: het is een plicht je te houden aan de wet- en regelgeving op het gebied van informatiebeveiliging, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) of ISO27001. Het niet naleven van deze regelgeving kan leiden tot hoge boetes en gerechtelijke stappen.
  4. Voor de bescherming van bedrijfsactiva zoals bedrijfsgeheimen, patenten en handelsmerken. Dit kan hen helpen hun concurrentievoordeel te behouden.
  5. Om de continuïteit van de bedrijfsvoering te waarborgen: stel je krijgt met een beveiligingsincident te maken, dan kan dit de bedrijfsvoering verstoren en de continuïteit van het bedrijf in gevaar brengen. Het is daarom belangrijk om maatregelen te nemen om beveiligingsincidenten te voorkomen en zo snel mogelijk op te lossen.

 

ICT beveiliging & informatiebeveiliging begint met awareness bij medewerkers

Cyberdreiging is de laatste jaren toegenomen en medewerkers zijn een makkelijke ingang voor criminele hackers. Ze klikken onbewust op phising mail, doen een geïnfecteerde download, maken verbinding met een onveilig netwerk of gaan niet zorgvuldig om met bedrijfsdata en privacy.

Medewerkers maken zich over het algemeen tijdens werkuren minder druk hoe digitaal veilig ze zijn en hoe ze omgaan met bedrijfsdata. Dat komt omdat ze gevoelsmatig opereren vanuit de naam van de organisatie. Daarnaast merken zij immers niet direct iets van de gevolgen wanneer het misgaat. Om deze reden is het belangrijk alle medewerkers mee te nemen in de risico’s die ontstaan bij slechte ICT beveiliging en ze te trainen in het herkennen van dreigingen.  

Cybersecurity awareness training

Cybersecurity awareness training

Starten met het beter beveiligen van je bedrijfsdata? Zo pak je het aan. 

Je kan zelf een aantal stappen doorlopen om je bedrijfsdata beter te beveiligen, maar je kan ook een cybersecurity bedrijf inschakelen. KNNS is een cybersecurity bedrijf. Om cybersecurity voor jouw organisatie goed te regelen hanteren wij een aanpak gebaseerd op best-practises. Elke organisatie is anders in omvang, complexiteit en in het belang dat aan informatiebeveiliging wordt gehecht. Daarom zorgt sprint 0 onze aanpak voor een doordacht, persoonlijk plan. Benieuwd hoe dat werkt? Bekijk hier de volledige hele aanpak.

 

Meer informatie over informatiebeveiliging of cybersecurity?

Wil je meer informatie over het goed beveiligen van data of IT systemen? Onze cybersecurity experts adviseren je graag.

Neem contact op met onze cybersecurity specialist